Syömiskäyttäytymisestä
Olen saanut kohdata monenlaisten ongelmien kanssa painivia asiakkaita, ja hoidan mielelläni erilaisia asiakkaita mitä erilaisimmissa elämäntilanteissa psykoterapeutin työssäni.
Tutkijan taustastani juontuen olen kuitenkin erityisen kiinnostunut syömiskäyttäytymisestä ja sen eri ongelmista, esimerkiksi syömishäiriöistä ja painonhallinnan kysymyksistä. Olen aikanaan tehnyt niin pro graduni kuin väitöskirjanikin (2005) lasten syömiskäyttäytymisesta, sekä toiminut päätutkijana Tampereen yliopiston nuorten naisten elintapaohjausinterventio-hankkeessa. Viimeisin akateeminen kokemukseni on lasten, nuorten ja aikuisten lihavuuden käypä hoito suosituksen (2021) kirjoittamiseen osallistuminen, käyttäytymistieteen edustajana.
Pohditko omaa syömiskäyttäytymistäsi ja suhdettasi ruokaan? Voit aloittaa näistä kysymyksistä:
Kuinka säännöllisesti syöt? Aterioimisen säännöllisyys on hyvän ruoka-suhteen ja painonhallinnan kivijalka. Se ei tarkoita niinkään kellon mukaan syömistä, vaan neljää, viittä selkeää ateriaa päivässä.
Miten monipuolisesti syöt? Monipuolisuus merkitsee sitä, että niin kehomme kuin mielemmekin saa ruuasta kaiken tarvitsemansa. Se merkitsee myös tiettyä joustavuutta, valmiutta syödä monenlaisia ruokia ilman tiukkoja rajoituksia (ellei kärsi esim. allergioista).
Kuinka on kohtuullisuuden laita? Hyvään ruoka-suhteeseen kuuluu se, ettei syö liian vähän eikä liikaa - vaan itselle sopivasti. Aina tämä ei ole helppoa, mutta se on taito, jota voi opetella!
Osaatko olla joustava? Mielen joustavuus tarkoittaa sitä, että osaat mukauttaa syömisesi rennosti tilanteesi ja tarpeidesi mukaan, ja voit esimerkiksi ottaa jotakin muuta, jos sitä mitä olit suunnitellut syöväsi ei ole tarjolla. Joustavuuden vastakohta on syöminen ehdottomien sääntöjen mukaan.
Nautitko syömisestä? Syömisen yksi tehtävä on tuottaa nautintoa, mutta jos syöminen on "mennyt mutkalle", nauttimisen taidon on voinut kadottaa - esimerkiksi jos syöminen on muuttunut sääntöjen ohjaamaksi tai syyllisyyden värittämäksi.
Minä ja muut - syömisen sosiaalisuus. Osaatko nauttia luontevasti syömisestä, sekä yksin, että muiden seurassa? Hyvässä ruoka-suhteessa syöminen sujuu niin yksin kuin yhdessäkin, ruuasta ja seurasta nauttien.
Löysitkö omasta ruoka-suhteestasi toimivia vahvuuksia ja taitoja? Onnea! Meidän ajassamme ei ole helppoa säilyttää mutkatonta suhdetta ruokaan. Entä löytyikö osa-alueita, joissa haluaisit kehittyä? Jos kehitettäviä kohtia oli useita, minkä taidon opettelemisesta olisi helpointa aloittaa juuri nyt - pienin askelin?
Kaipaatko psykoterapeuttista apua syömiskäyttäytymisen tai painonhallinnan kysymyksiisi? Tai kaipaatko kouluttajaa näistä teemoista? Ota yhteyttä!
anglesusanna (at) gmail.com